image Balentor on nyt HubSpot-kumppanisi! image Kumppanivalmentaja digitaidoilla ja myyntidraivilla

Ota yhteyttä

    Miten voimme olla avuksi?


    Itseohjautuvuuden lyhyt oppimäärä

    Itseohjautuvuus voidaan nähdä työelämän trendinä, jota viljellään kaikkialla, kun puhutaan nykypäivän työskentelytavoista ja -kulttuureista. Mitä itseohjautuvuus sitten oikeasti tarkoittaa ja miten itseohjautuvaksi ihmiseksi tai organisaatioksi muovaudutaan? Vai onko tämä vain vallitseva trendihömpötys?

    Mitä on itseohjautuvuus?

    Oppikirjamaisesti ilmaistuna itseohjautuvuus on teoria ihmisen motivaatiosta, hyvinvoinnista sekä psykologisista tarpeista. Tämän teorian ytimessä kytee ajatus ihmisestä aktiivisena toimijana, joka pyrkii toteuttamaan itseään ja valitsemiaan päämääriä. Yksinkertaistettuna siis ihmisen on osattava ajatella itse, tällöin hän voi olla itseohjautuva.

    Miten olla työelämässä itseohjautuva?

    Itseohjautuvuusteorian mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta, joiden läsnäolo on välttämätön tämän optimaaliselle kehitykselle ja hyvinvoinnille:

    1. Omaehtoisuus: Kokemus siitä, että ihminen on vapaa päättämään omista tekemisistään ja tekemisen motivaatio kumpuaa ihmisen sisältä, ei ulkoisista pakotteista.
    2. Kyvykkyys: Kokemus siitä, että osaa hommansa, selviää haasteista ja saa asioita aikaan.
    3. Yhteisöllisyys: Perustava tarve olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Välitämme toisista ihmisistä ja haluamme kokea, että meistä välitetään.

    Nämä kolme psykologista perustarvetta heijastuvat vahvasti työelämän tarpeisiin ja niiden täyttyminen takaa teoriassa ihmisen itseohjautuvuuden täyden potentiaalin. Jotta organisaatioon muodostuu itseohjautuvuuden kulttuuri, on työtehtävien tarjottava riittävästi mielekästä sisältöä, riittävällä vaatimustasolla. Tämän lisäksi työn on tarjottava mahdollisuuksia muun muassa jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen, palautteen saantiin ja sosiaaliseen tukeen sekä kokonaisvaltaiseen arvostuksen tunteeseen. Näiden tarpeiden täyttyminen synnyttää yksilöille halun ja kyvyn toimia oman organisaationsa hyväksi parhaalla mahdollisella tavalla.

    Itseohjautuvuuden on tarkoitus synnyttää johtajuutta, ei poistaa sitä kokonaan.

    Esihenkilö rakentaa perustan

    Itseohjautuvuuden kulttuuri nojaa jokaisen yksilön sisäiseen motivaatioon ulkoapäin tulevan motivaation sijaan ja moni näistä työelämän perustarpeista onkin jokaisen itsensä sisäisiä motivaatiotekijöitä. Kuitenkin iso osa itseohjautuvuuden mahdollistamisen taakasta lankeaa etenkin esihenkilön harteille. Itseohjautuvan ryhmän esihenkilöltä odotetaan palautetta, avoimuutta, kannustamista, ihmisten ideoiden kuuntelemista sekä kykyä aistia ihmisten sosiaalista tunnetilaa. Tiiminvetäjän tuki, keskustelu ja oivalluttaminen valavat organisaation itseohjautuvuuden perustan.

    Mitä itseohjautuvuudella saavutetaan?

    Itseohjautuvuus on koko organisaatioon vaikuttava tahtotila, jonka opetteleminen muovaa työpaikan kulttuurin täysin uuteen uskoon. Itseohjautuvat ihmiset muodostavat ketterän kulttuurin, jossa joukko ketteriä itsensä johtajia reflektoi ja kehittää omaa ja yhteistä toimintaansa. Kulttuurissa on luovuttu egoista sekä oikeassa olemisesta ja yhteinen osaaminen on huipussaan hyvän vuorovaikutuksen ansiosta. Itseohjautuvuuden kulttuuri johtaa tutkitusti kohonneeseen työhyvinvointiin sekä aiempaa parempiin tuloksiin!

    Haluaisitko kuulla lisää itseohjautuvuudesta tai kiinnostaisiko muodostaa itseohjautuvuuden kulttuuri teidän organisaatioonne? Ota yhteyttä, niin kartoitetaan nykytilanne ja tarpeenne.

    Tuija Hietanen
    Yritysvalmentaja
    050 413 1120
    tuija.hietanen@balentor.fi

    Opas

    Valmentava johtaminen 2.0

    Valmentavan johtamisen uusi nousu modernissa työelämässä.

    Tilaa uutiskirjeemme

    Haluaisitko saada tuoreinta tietoa muutoksen vauhdittamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?

    Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat suoraan omaan sähköpostiin.
    Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

    Pyydä näkemys

    Kerro hieman tilanteestanne ja tavoitteistanne, niin räätälöidään teille sopiva kokonaisuus yhdessä.

    Jos tarjouspyynnössänne on liitteitä, voitte lähettää tarjouspyynnön osoitteeseen
    info@balentor.fi

    Avatar photo
    Tuija Hietanen
    Yritysvalmentaja
    050 413 1120
    Kirjoitukseen liittyvät
    • Kaikki
    • Kirjoittajan
    • Kategorian
    • Tagien mukaan