image Videoblogi:
Balentorin OKR-käyttöönottomalli
image Tiedolla johtamisen viisi porrasta – Miten saada organisaatiosi tekemään parempia päätöksiä?

Ota yhteyttä

    Miten voimme olla avuksi?


    Halusimme itseohjautuvuutta – haukkasimmeko sontaa?

    Asiakkaaltamme tuli minulle pyyntö: ”Tule tekemään meidän ihmisistämme itseohjautuvia. Jostain syystä porukka ei meillä ota vastuuta ja esihenkilöt alkavat olla tuskissaan sen kanssa, että selkeästi sovittuja asioita ei tapahdu.”

    Surullinen tilanne ja harvinaisen yleinen. Koska olen luonteeltani utelias ihminen ja minua kiinnostaa aidosti, miksi ihmiset ajattelevat ja käyttäytyvät niin kuin tekevät, niin halusin tietää tästä lisää. (Pssst… Tämä on myös vahvasti meidän yrityksemme kulttuuriin ja toimintatapaan liittyvä asia: selvitä ensin miksi tilanne on mikä on, ennen kuin tarjoat lääkettä.) Parin keskustelun jälkeen asiakkaammekin oli samaa mieltä: ”On tätä lienee hyvä tutkia lisää”. Näin siis teimme. Asiakkaallamme olikin jo paljon hyvää dataa henkilöstö- ja asiakastutkimusten muodossa. Lisäksi päätimme haastatella otantaa henkilöstöstä luodaksemme mahdollisimman kirkkaan kuvan lähtötilanteesta.

    Tutkimusten kautta tilanne ja haasteet selkiytyivät:

    1. Ihmisillä ei ollut selkeää kuvaa tulevaisuuden suunnasta = Työn merkitys ja iso kuva olivat hukassa. Ei pystytty peilaamaan omaa tekemistä niin, että tiedettäisiin, mitä priorisoida ja mihin käyttää paukkuja.
    2. Roolit, vastuut ja odotukset eivät olleet selkeät = Tällä en tarkoita sellaista vastuiden rajaamista, joka luo ”minun työt-sinun työt”-kulttuuria. Vaan arjen työtä, jota ei pystytty johtamaan itse: oman työosuuden hoitamisen jälkeen hoidettava asia siirtyi seuraavalle ihmiselle, jonka jälkeen asia pomppasi takaisin itselle, koska se ei kuulunutkaan kyseisen ihmisen työnkuvaan. Haaste saattoi näyttäytyä myös ”teen vähän kaikkea, kun en tiedä mitkä asiat toimenkuvaani kuuluvat” -toimintana. Ihmiset eivät myöskään tienneet, tekevätkö he ylipäätään oikeita asioita yrityksen tavoitteiden kannalta.
    3. Oman työn hallinta ja systematiikka = Kysyin asiakkaalta: ”Käytetäänkös heillä kalentereita?” – ”Satunnaisesti.” Tässä vaiheessa saatoin raapaista päätäni vähän normaalia kovempaa. Sadat päällekkäiset projektit oli tähän mennessä johdettu ”pyhällä hengellä” ja iso osa näistä projekteista oli tälläkin hetkellä myöhässä. Organisaation yksittäisen ihmisen päässä näytti luultavasti tältä:

    Mitäs, jos laitettaisiin tämä sotku ensin kuntoon?” Kaaoksen vallitessa päässä, sinne ei muuta mahdu.

    Tämä kyseinen asiakkaani lähti rohkeasti katsomaan, miksi heillä toimitaan, niin kuin toimitaan. Esiin tulleiden haasteiden pohjalta pystyttiin sopimaan tarvittavat toimenpiteet, jotka vievät organisaatiota aimoharppauksen kohti itseohjautuvampaa suuntaa. Jos olisimme lähteneet valmentamaan itseohjautuvuutta filosofisella tasolla ja tuomaan näitä oppeja jumitilassa oleville ihmisille, uskallan väittää: olisi haukattu sontaa isolla lusikalla.

    Yleinen harhaluulo itseohjautuvuuteen liittyen on, että ihmiset alkavat kuin salaman iskusta toimimaan ja kommunikoimaan yhtenevästi, kun muutamme johtamistapamme valmentavaksi. Itseohjautuvuuden pohjana ovat kuitenkin aina jopa entistä selkeämmät toimintamallit, vastuut ja roolit ja ennen kaikkea selkeä ja merkityksellinen yhteinen suunta.

    Ota yhteyttä

    Tiina Luoto-Mäenpää
    Yritysvalmentaja
    050 546 7575
    tiina.luoto-maenpaa@balentor.fi

    Jouni Kahelin
    Tutkimusjohtaja
    0400 894 959
    jouni.kahelin@balentor.fi

    Tilaa uutiskirjeemme

    Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?

    Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat suoraan omaan sähköpostiin.
    Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

    Ota yhteyttä

    Keskustellaanko itseohjautuvuuteen siirtymisestä tai sen kehittämisestä teidän tilanteestanne käsin?


      Jos tarjouspyynnössänne on liitteitä, voitte lähettää tarjouspyynnön osoitteeseen info@balentor.fi

      Avatar photo
      Tiina Luoto-Mäenpää
      Yritysvalmentaja
      050 546 7575
      Kirjoitukseen liittyvät
      • Kaikki
      • Kirjoittajan
      • Kategorian
      • Tagien mukaan