image Perjantaipuhetta johtamisesta – podcast Jakso 2: Arvot – hienoja sanoja vai todellisia arjen tekoja? image Perjantaipuhetta johtamisesta – podcast Jakso 3: Onko johtajasta tullut valmentaja?

Ota yhteyttä

  Miten voimme olla avuksi?


  Miksi strategia ei elä?

  Strategioita on tehty ajan sivuun. Hyviä strategioita, innostavia ja selkeitä visioita sekä sitten toki niitä epämääräisen hyhmäisiä, ei mitään sanovia strategioita. Lähtökohtana päätös siitä, että organisaatiolla on olemassa selkeästi kuvattu tulevaisuuden suunta, on ehdottomasti oikea. Tärkeää ja ehkä jopa tärkeämpää on kuitenkin se, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun visio, missio ja strategia on luotu?

  Usein strategiaa lähdetään tämän jälkeen jalkauttamaan. Pidetään hienoja esityksiä siitä, mikä meidän strategiamme on. Tankataan ja kerrataan useampaan kertaan, opetellaan ulkoa, että osataan vastata, jos joku kysyy. Osassa organisaatioista seurataan strategisten tavoitteiden toteutumista. Kerran vuodessa tai joskus kaksi kertaa, toisinaan kvartaaleittain. Johdolle raportoidaan strategian avainlukuja, koska he niitä seuraavat. Arjessa tehdään kuitenkin sitä oikeaa työtä, mutta raportoida täytyy, että ei joudu vastaamaan kysymyksiin. Miksi sitten niin useasti päädytään tilanteeseen, että strategia ei todellisuudessa elä arjessa, ei ohjaa arjen tekemistä ja työn priorisointia?

  Kuvitellaan tilanne, jossa olet ostanut Ikean kirjahyllyn. Kokoamisohje on jäänyt jostain syystä puuttumaan. Ohjeen kannessa on ainoastaan kuva siitä, miltä kirjahyllyn pitäisi valmiina näyttää. Osa meistä varmasti koittaisi rakentaa hyllyä ilman ohjeita (itse kuulun tähän porukkaan), osa jättäisi kirjahyllyn kokoamatta, kunnes saa ohjeet käsiinsä ja keskittyisi sen sijaan johonkin muuhun.

  Strategiat kuolevat usein nuorena siitä syystä, että organisaatiossa ei ole selkeää ohjausmallia tai rakennuspalikoita strategialle. Ihmisille on annettu strategia ja kerrottu: ”Menkää ja toteuttakaa!” Aivan, kuten Ikean kirjahyllyn kokoamisessa ilman ohjeita: osa lähtee toteuttamaan strategiaa luontaisesti täysin järkevästi. Osa lähtee toteuttamaan strategiaa omasta mielestään järkevästi, mutta ei kokonaisuuden kannalta fiksusti. Osa jättää strategian jonkun muun hommaksi ja keskittyy ”arjen töihin”.

  Mikä ihme sitten on strategian ohjausmalli? Ohjausmalli tarkoittaa organisaation toimintatapaa, pelikirjaa siitä, kuinka strategisia tavoitteita asetetaan, kuinka seurataan etenemistä, kuinka sovitetaan eri osa-alueet yhteen kokonaisuudeksi, kuinka määritetään lyhyen aikajänteen konkreettiset strategiset tehtävät ja kuinka arvioidaan ja opitaan matkan varrella. Lisäksi se antaa vastauksen yhteen tärkeimmistä kysymyksistä: ”Minkälainen keskusteluprosessi strategian ympärille muodostuu?”

  Jos et vielä ole tutustunut strategian ohjausmalleihin, niin lähde liikkeelle OKR:stä (Objectives and Key Results). OKR on mielestäni yksi parhaista, jollei paras osallistava ohjausmalli strategialle.

  Strategia ilman ohjausmallia on kuin Ikean kirjahylly ilman kokoamisohjetta.

  Seuraa keskustelua somessa: #agileiskujoukot #okr #käytäntöäeiteoriaa

  Pohditaanko yhdessä minkälainen strategian ohjausmalli tukisi teidän strategianne toimeenpanoa parhaiten?

  Tiina Luoto-Mäenpää
  Yritysvalmentaja
  050 546 7575
  tiina.luoto-maenpaa@balentor.fi

  Tilaa uutiskirjeemme

  Haluaisitko saada tuoreinta tietoa muutoksen vauhdittamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?

  Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat suoraan omaan sähköpostiin.
  Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

  Ota yhteyttä

  Keskustellaanko lisää strategian ketterästä toimeenpanosta teidän yrityksenne tilanteesta käsin?


   Jos tarjouspyynnössänne on liitteitä, voitte lähettää tarjouspyynnön osoitteeseen info@balentor.fi

   Avatar photo
   Tiina Luoto-Mäenpää
   Yritysvalmentaja
   050 546 7575
   Kirjoitukseen liittyvät
   • Kaikki
   • Kirjoittajan
   • Kategorian
   • Tagien mukaan