image Aamiaistilaisuus 19.3.2020
– Itseohjautuvan organisaation rakentaminen
image Videoblogisarja:
Vaikuttavan asiakassuhteen elementit –
Balentor ja Työterveys Aalto

Ota yhteyttä

  Miten voimme olla avuksi?

  Johtamisen ilmastonmuutos jysähti epidemian myötä akuutiksi

  Pidin alkuvuodesta johdon aamiaistilaisuuden otsikolla ”johtamisen ilmastonmuutos”. Sittemmin sisältöä tarkemmin pohtiessani havahduin siihen, kuinka otsikko toimi niin metaforana, kuin analogianakin. Kun maailmassa ylipäätäänkin tapahtuu merkittäviä muutoksia ja ilmiöitä, jotka vaativat vastuullista, konkreettista ja kollektiivista reagointia, niin näin tapahtuu myös työn maailmassa. Väistämättä.

  Uuden omaksumisesta ja lukuisten muuttujien hallitsemisesta on tullut arkipäivää.

  Erilaiset ennustamattomat ilmiöt lisääntyvät, samoin näiden mukanaan tuomat epävarmuus ja erilaiset vaatimukset. Uuden omaksumisesta ja lukuisten muuttujien hallitsemisesta on tullut arkipäivää. Globalisaatio ja digitalisaatio näistä suurimpina.

  Johdon aamiaistilaisuudessa nostin esiin erilaisia näkökulmia työelämän murroksesta ja siitä, miten nämä ilmiöt haastavat johtamisen. Metaforia käyttäen yhdistin johtamisen hiilijalanjäljen ja organisaation resilienssin. Yhdistin myös kulttuurin ja hiilinielun. Alla muutamia tekemiäni nostoja johtamisen ilmastonmuutoksesta:

  • Työ vaatii tekijältään ja työyhteisöltä joustavuutta, soveltamista ja ennakointia eli resilienssiä. Muutoskyvykkyyttä.
  • Johtamisen hiilijalanjälki muodostuu pitkälti juuri organisaation kyvystä mukautua, uusiin yllättäviinkin tilanteisiin, sekä kyvystä ylläpitää suuressakin paineessa hyvää ilmapiiriä.
  • Johtamisen ilmastonmuutoksessa ja hiilijalanjäljen muodostuksessa on ymmärrettävä erityisesti kulttuurin merkitys. Kulttuuri on hiilinielu, joka sitoo ja yhdistää ihmiset ja asiat siten, että yrityksen kilpailukyky kestää ja vahvistuu toimintaympäristön haasteista huolimatta.
  • Organisaatio on ilmastonmuutosmetaforassa hyvin hoidettu metsä, jonka hyvinvointia ja jatkuvaa uusiutumista tulee johtaa vastuullisesti. Koneet, laitteet, automaatio, prosessit ja järjestelmät ovat tärkeitä, mutta lopulta ihmiset ovat se kriittisin resurssi.
  • Kulttuurista puhutaan aivan liian vähän suhteessa sen merkitykseen. Kulttuurin johtamisesta puhutaan vieläkin vähemmän. Teknologia voi tehdä ihmeitä, mutta ei ilman ihmistä.

  Sittemmin, nyt kaksi viikkoa tuon johdon aamiaistilaisuuden jälkeen, koko maailma, ihmiset ja organisaatiot ovat kohdanneet ilmastonmuutosta akuutimman haasteen Korona-viruksen muodossa. Veikkaan, että kukaan ei osannut kuvitella vielä kaksi viikkoa sitten, mitä tulee tämän uudenlaisen uhkakuvan osalta lopulta tapahtumaan. Tällä hetkellä päällä on hyvin merkittävä poikkeustila, jossa mikään ei ole niin kuin ennen ja kukaan ei pysty sanomaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.

  Kulttuuri on hiilinielu, joka sitoo ja yhdistää ihmiset ja asiat siten, että yrityksen kilpailukyky kestää ja vahvistuu toimintaympäristön haasteista huolimatta.

  Nykytilanne paljastaa julmalla tavalla sen, että kaikkeen ei lopulta voi valmistautua. Kaikki on kuitenkin kohdattava ja erityisesti vaikeissa tilanteissa tarvitaan poikkeuksellista johtajuutta.  Vaikka kriisi koettelee, niin lopulta se kuitenkin vahvistaa, nostaen kulttuurin ja ylipäätään yhteisöllisyyden sekä ihmisten välisen yhteistyön uudelle tasolle. Emme voi tietää, kuinka pitkään vallitseva tilanne meitä koettelee, mutta näyttää hyvin ilmeiseltä, että oikein johdettuna eli huolehtimalla ihmisistä, kulttuuri tulee kriisistä ulos entistä vahvempana. Teknologia auttaa ja lääketiede tekee voitavansa, mutta ihmiset tämän kriisin tiiviinä yhteisönä lopulta voittaa.

  Josko tästä saaduilla kokemuksilla ja opeilla saavutettaisiin uusi ote myös ilmastonmuutoksen torjumiseen? Sekin kun on lopulta johtamisen ja ihmiskunnan yhteisöllisyyden haaste.

  Balentor tarjoaa mielellään etänä apua uudenlaisessa johtamisessa sekä etätiimityöskentelyn haasteissa.

  Muutosta ei tarvitse kohdata yksin

  Harri Tammiruusu
  Valmennuskonsultti
  0500 558 888
  harri.tammiruusu@balentor.fi

  Whitepaper

  Mitä tapahtuu, kun turva-auto poistuu radalta?

  Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen lataamalla whitepaperin:

  • Miten kolme johtajaa sekä kolme hyvin erilaista PK-yritystä ja -toimialaa ovat luovineet koronamyrskyssä?
  • Mitä on oivallettu ja mihin suunnataan seuraavaksi?
  • Kun turva-auto poistuu radalta, mikä on uusi normaali? Millaisessa maailmassa, toimintaympäristössä ja toimintamalleissa tulemme tulevaisuudessa toimimaan?

  Lataa whitepaper

  Johtaminen koronamyrskyssä ja sen jälkeen –  Lue, inspiroidu ja ota oppeja omaan toimintaan!

  Miten vauhditamme muutosta?

  Tilaa uutiskirjeemme

  Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?

  Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat muutaman kerran vuodessa suoraan omaan sähköpostiin.
  Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

  Harri Tammiruusu
  Valmennuskonsultti
  0500 558 888
  Kirjoitukseen liittyvät
  • Kaikki
  • Kirjoittajan
  • Kategorian
  • Tagien mukaan