image HELBUS
Osallistava strategia osaksi arkea fasilitaattorin avulla
image Suomussalmen kunta
Kuntastrategian päivitys aidosti osallistaen ja fasilitoiden

Ota yhteyttä

  Miten voimme olla avuksi?


  Rauman Akku - Johtoryhmätyöskentely

  Johtoryhmätyöskentelyyn selkeyttä ja suuntaviivoja

  Yli 60-vuotias perheyritys, Rauman Akku, on tekniikan erikoisliike, joka tarjoaa asiakkailleen teollisuuden kunnossapitotuotteita, työkaluja sekä kiinnitystarvikkeita. Yrityksen kasvun myötä keskusteluun nousi johtoryhmän sparrauksen tarve, jolloin Balentor tuli mieleen hyvän aiemman yhteistyön pohjalta. Yrityksen ensimmäinen perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja Marko Virta kertoi monipuolisesta yhteistyöstämme mielellään.

  Mikä oli lähtötilanteenne Rauman Akulla?

  – Yksi Rauman Akun omistajista oli aikanaan Balentorin ja ELY-keskuksen järjestämässä kehitysohjelmassa nimeltä Markkinoinnin ja asiakkuuksien johtaminen. Hän tykkäsi ohjelmasta ja vetäjästä Tuija Hietasesta. Hieman myöhemmin huomasimme, että johtoryhmän sparraukselle voisi olla tarvetta ja Tuija nousi uudestaan mieleen.

  Testattiin toimintaa arjessa, huomattiin ettei jokin toimi suunnitellusti, kehitettiin ja testattiin uudestaan. Muutos ei siis tapahdu hetkessä.

  Minkälaisia tavoitteita tekemiselle asetettiin ja mitä konkreettisesti tehtiin?

  – Halusimme saada johtoryhmätyöskentelystä ja toiminnasta järkevämpää ja tehokkaampaa. Tehokkuus ei kuitenkaan ollut ykkösprioriteetti, vaan halusimme fiksun, toimintaamme tukevan rungon, jonka avulla asioita on helppo edistää yhdessä. Tuija auttoi ymmärtämään, mikä on meidän näköisemme johtoryhmä ja mitä meidän yrityksemme tarvitsee.

  – Johtoryhmän työskentelyssä on tiettyjä lainalaisuuksia, jotka kuuluu tehdä, joten ne huomioitiin toiminnan kehittämisessä fiksusti. Näiden pohjalta lähdimme sitten miettimään, mikä on meidän yrityksemme, liiketoimintamme, asiakkaidemme ja kilpailutilanteemme kannalta järkevin toimintatapa. Eli mitä me haluamme tehdä ja mitkä ovat juuri ne meille sopivat tavoitteet. Laitoimme esimerkiksi johtoryhmän kokoonpanon rohkeasti uusiksi, jotta pystyimme kokeilemaan uudenlaista lähestymistapaa asioihin. Loimme selkeät ohjeet sille, miten johtoryhmä toimii ja minkä mukaan mennään eteenpäin.

  – Seuraamme yhdessä asioiden edistymistä ja olemme saaneet tekemiseen ihan uudenlaista ymmärrystä ja rotia. Tuija näytti, miltä toimintamme näytti ulkopuolisen silmin ja mitä muuta se voisi olla tai mitä sen kannattaisi olla. Testattiin toimintaa arjessa, huomattiin ettei jokin toimi suunnitellusti, kehitettiin ja testattiin uudestaan. Muutos ei siis tapahdu hetkessä. Johtoryhmän runko voi ja saa myös elää maailmantilanteen, ihmisten osaamisen ja tarpeiden mukaan, mutta pohja pysyy samana.

  Mitä teille kuuluu nyt ja miten tästä eteenpäin?

  – Olemme menneet hurjasti eteenpäin. Tässä on koettu paljon muutoksia ja roolit ovat esimerkiksi vaihtuneet. Toiminta on kirkastunut ja selkiytynyt, ja ihmiset ovat oppineet uusien roolien myötä paljon. Kun on paljon uusia asioita lautasella, pitää uskaltaa luottaa toisiin ja itseensä. Nyt kun on saatu systeemit rakennettua, elettyä niitä, testattua ja muokattua, voisi jossain vaiheessa olla tsekkauspisteen paikka. Eli voitaisiin yhdessä katsoa, että miltä se toiminta taas näyttää. Aina ei tarvitse olla ongelmaa tai paniikkia päällä, vaan kannattaa tsekata vähän jo ennakkoon, että ollaanko raiteilla ja onko suunta oikea. Meille voisi myös tehdä hyvää myyntivalmennus, jolla palauteltaisiin aiemmassa valmennuksessa opittuja asioita mieleen.

  – Suosittelen kyllä mielelläni, sillä Balentor on varsin hyvä kumppani. Heillä tekeminen ei ole yhtä ”puisevaa” kuin monilla muilla konsulteilla, vaan tarpeeksi räväkkää ja konkreettista. Se vaatii tietynlaisen persoonan, että ihmiset jaksavat keskittyä ja oppia aidosti. Tuija varmisti, että asiat etenivät koko ajan, mutta hän ei mitenkään opettanut tai sanonut, miten asiat pitää tehdä, vaan suunnittelimme aidosti yhdessä. Kun olet ollut jossain mukana rakentamassa, se pakottaa toimimaan sen mukaan. Eli se elää arjessa mukana. Auttaa myös valtavasti, kun joku kyseenalaistaa toimintaa ulkopuolisen silmin ja uskaltaa herätellä ajatuksia sekä tuoda uusia näkökulmia pöytään. Tämän pohjalta muodostui juuri meille sopiva tekemisen malli.


  ”Rauman Akku on vuonna 1958 perustettu teknisen alan erikoisliike ja perheyritys. Rauman Akku Oy:n toiminnan keskiössä on aina ollut asiakas, pitkäaikainen kumppanuus ja tarpeiden toteuttaminen joustavasti asiakkaan toiveiden mukaan. Toimintamme lähtökohtana on ihmisten välinen luottamus sekä ammattitaitoinen ja hyvä palvelu. Luottamuksen pohjalta rakennetut suhteet mahdollistavat kaikille kannattavan liiketoiminnan.”

  Lähteet: www.raumanakku.fi/yritys/laatupolitiikka ja www.raumanakku.fi/yritys

  Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

  Kerro hieman tilanteestanne ja tavoitteistanne, niin räätälöidään teille sopiva kokonaisuus yhdessä.


   Jos tarjouspyynnössänne on liitteitä, voitte lähettää tarjouspyynnön osoitteeseen info@balentor.fi