image OPAS
Kuinka valita oikea myyntikanavakumppani?
image Onnistunut projekti

Ota yhteyttä

  Miten voimme olla avuksi?


  Mitä yhteistä on muutosjohtamisella ja tiedolla johtamisella?

  Myönnetään heti kärkeen: vaikka muutos on mahdollisuus, se ei ole helppoa. Muutos tuo mukanaan epävarmuutta, vastarintaa ja riskejä. Välillä voi tuntua, että kehitys junnaa paikallaan. Turhautuminenkin voi iskeä. Eikö tästä tule ikinä valmista?

  Oikeilla työkaluilla muutoksen läpivienti on kuitenkin piirun verran helpompaa. Tiedolla johtamisen työkalupakista löytyy monta hyvää välinettä myös muutosten johtamiseen ja läpivientiin. 

  Miten tiedolla johtaminen näyttäytyy muutoksessa?

  1. Selkeys

  Aloitetaan siitä ilmeisimmästä eli datasta. Selkeä tilannekuva auttaa ymmärtämään muutostarpeet ja mahdollisuudet, tunnistamaan vahvuudet ja ongelmakohdat ja laatimaan suunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

  Jotta dataa voidaan saada myös muutoksen etenemisestä, sen tavoitteet täytyy olla selkeät ja konkretisoitu mitattavaan muotoon. Tämä voi alkuun tuntua haastavalta, mutta konkretia selkeyttää muutosprosessia ja auttaa koko organisaatiota ymmärtämään paremmin, mihin suunnataan ja miksi. Epäselvät tavoitteet ovat yksi muutostilanteiden yleisimpiä haasteita, joten pieni vaivannäkö prosessin alkuvaiheessa kannattaa ja ehkäisee ennalta monta myöhempää ongelmaa.

  2. Systematiikka

  Tiedolla johtamiseen kuuluu olennaisena osana seurannan ja arvioinnin systematiikka. Säännöllinen mittarien seuranta ja taustasyiden analysointi auttaa varmistamaan, että organisaatio on oikealla tiellä ja muutos edistyy toivotulla tavalla. Mikäli ongelmakohtia ilmenee, niihin pystytään reagoimaan ajoissa.

  Toinen näkökulma, joka unohtuu helposti, on onnistumisten tunnistaminen. Usein onnistumiset sivuutetaan nopeasti ja keskitytään niiden sijaan kehityskohteisiin. Kuitenkin onnistumiseen johtaneiden syiden ymmärtäminen on menestyksen kannalta yhtä tärkeää kuin ongelmakohtien tunnistaminen ja ratkaisu.

  3. Edistyminen ja motivaatio

  Etenemisen varmistamisen lisäksi mittareista on toinen varsin inhimillinen hyöty. Ne tekevät edistymisen näkyväksi ja auttavat pitämään motivaatiota yllä muutoksen kestäessä. Onnistumisten tunnistamisen ohella edistymisen tunne on tärkeimpiä motivaatiota ylläpitäviä tekijöitä.

  4. Pitkäjänteisyys

  Muutos ei tapahdu hetkessä. Tiedolla johtamisen systematiikka varmistaa, että olennaiset tavoitteet pysyvät mielessä arjen keskellä ja niiden edistymiseen palataan säännöllisesti. Motivaation ylläpito muodostuu keskeiseksi onnistumistekijäksi pidempikestoisissa muutoksissa.

  5. Viestintä

  Viestinnän systematiikka on osa johtamisen systematiikkaa. Viesti säännöllisesti muutoksen tavoitteista, edistymisestä ja mahdollisista muutoksista suunnitelmiin. Kun päätökset perustuvat tietoon, on helpompi selittää niiden taustat ja tarkoitus organisaation jäsenille.

  Muutostavoitteiden konkretisointi ja mittareiden asettaminen auttavat varmistamaan, että organisaatio suuntaa oikeaan suuntaan ja ymmärtää, miksi muutosta tarvitaan. Samalla systemaattinen seuranta ja viestintä varmistavat oikean suunnan ja motivaation säilymisen. Muutos voi olla haastavaa ja epävarmuutta herättävää, mutta oikeat työkalut tuovat vääntövoimaa sen läpivientiin.

  Meeri Martimo
  Tutkimus- ja kehitysasiantuntija
  050 441 1899
  meeri.martimo@balentor.fi

  Pyydä tarjous

  Kerro hieman tilanteestanne ja tavoitteistanne, niin katsotaan yhdessä teille sopiva kokonaisuus.

  Jos tarjouspyynnössänne on liitteitä, voitte lähettää tarjouspyynnön osoitteeseen
  info@balentor.fi

  Avatar photo
  Meeri Martimo
  Tutkimus- ja kehitysasiantuntija
  050 441 1899
  Kirjoitukseen liittyvät
  • Kaikki
  • Kirjoittajan
  • Kategorian
  • Tagien mukaan