image Kuinka liikkeelle itseohjautuvuuden kehittämisessä? image Pro bonolla luomassa tulevaisuuden myyntitykkejä!

Ota yhteyttä

Miten voimme olla avuksi?

Jes! Enää 101 hommaa ennen lomaa!

Ah autuasta! Lomalle lompsis – edessä elämän autuain ja stressittömin aika! Niinhän sitä ainakin luullaan…Sykkeet huitelevat korkeuksissa, vilkuilet kelloa ja tekemättömien työtehtävien listaa ahdistuneesti. Vielä x määrä hommia, jotka haluat saada tehdyksi ennen kuin jätät työpaikan taaksesi, mutta kursailematon minuuttiviisari tuntuu liikkuvan aina vain vauhdikkaammin. Kerrassaan rentouttavaa lähteä lomalle.

Lomallelähdön kompleksisuuden aiheuttama stressipiikki on tiedostettu jo pitkään olevan työntekijöiden kausittainen ongelma nykypäivän työympäristössä. Yleinen mielenmaisema lomalle lähdettäessä on kaikkea muuta kuin seesteisen järven liplatus ja iloisten peippojen viserrys. Työkuorma tuppaa kasaantumaan sietämättömäksi juuri ennen lomaa ja tekemättömät hommat palaavat uniin kummittelemaan viimeisten lomapäivien huventuessa kuin hiekkana sormien välistä. Mikä neuvoksi?

Harvard Business Review julkaisi viime vuonna lähes jokaista lomalle lähtijää puhuttelevan artikkelin How to Minimize Stress Before, During, and After Your Vacation, jossa esitettiin yksinkertaisilta kuulostavia, mutta hyvinkin varteenotettavia vinkkejä stressin minimoiseen loman kynnyksellä, aikana ja paluuhetkellä. Artikkelissa viitattiin kyselytutkimukseen, jonka mukaan jopa palkallisen, ansaitun loman pitäminen, koettiin ahdistavaksi ja lomalla kertyvien työtehtävien määrä hyvin stressaavaksi. Kyselyyn vastanneet kertoivat tehneensä yli 24 tuntia ylitöitä vain, jotta pääsisivät edes pitämään lomaa.

Vastuu omasta työstä ei väisty silloin, kun vaihdetaan vapaalle. Kuinka kuitenkin välttyä palamasta loppuun juuri silloin, kun olisi tarkoitus ladata akkuja seuraavaa syksyä varten?

How to Minimize Stress Before, During, and After Your Vacation -artikkelia mukaillen alla esitettyyn taulukkoon on kerätty ratkaisevat askeleet, jotka parantavat työn tehokkuutta ja vähentävät stressiä loma-aikana:

Ennen lomaa

Priorisoi

Levitä sanaa

Siirrä ja delegoi

Raivaa työpöytä

Kustomoi poissaoloviesti

Loman aikana

Aseta Fokus lomallesi

Rajoita teknologian käyttö

Uppoudu ja havainnoi

Loman jälkeen

Tee Suunnitelma

Aseta uudet prioriteetit

Reflektoi lomaasi

Ennen lomaa

Priorisoi

Priorisoimisen taito on aina tärkeä, mutta pari viikkoa ennen lomaa, kiinnitä siihen erityisesti huomiosi. Mitkä asiat täytyy ehdottomasti olla valmiina ennen lomaa? Onko esimiehillä ja tiimeillä yhteinen ymmärrys ennen lomaa tehtävistä työtehtävistä? Kun lista on selvä, suunnittele toteutus jokaiselle jäljellä olevalle työpäivälle ja keskity vain niihin. Vaikka uusia työtehtäviä nousee vääjäämättä, siirrä fokuksesi niihin ainoastaan silloin, kun se on aivan välttämätöntä.

Levitä sanaa

Ovathan kaikki tietoisia ajankohdasta, jolloin et ole tavoitettavissa? Kun kollegasi tietävät lomalle lähtöpäiväsi, kaikki tärkeä tuodaan hoidettavaksesi ajoissa. Sitoudu loma-aikaasi samalla palolla kuin sitoudut työaikaasikin.

Siirrä ja delegoi

Kuka toimii vastaanottavana tahona poissaolosi aikana? Selvitä parhaat menettelytavat työtehtäville, jotka mahdollisesti ilmaantuvat ja vaativat toimenpiteitä silloin, kun itse nautit laiturilla kesäauringosta. Lähetä sähköpostilla ohjeistus toimintatavoista valituille vastuuhenkilöille.

Raivaa työpöytä

Turhaa ajanhukkaa! Miksi lisätä turhia työhommia juuri silloin, kun on muutakin tekemistä? Yksinkertainen syy siistimiselle on, että sotkuisuus tiedettävästi lisää stressiä. Puhdas työpöytä rauhoittaa mielen hyvästellessä konttorin kesäksi ja helpottaa työhön paluuprosessia. 

Kustomoi poissaoloviesti

Kustomoi poissaoloviestisi kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Harkitse, laitatko paluupäivämääräksesi todellisen paluupäiväsi vai vasta saman viikon keskiviikon. Ilmaise erikseen yhteydenottokanava kiireellisissä asioissa.

Loman aikana

Aseta Fokus lomallesi

Monet ihmiset ovat hyvin tavoiteorientoituneita työssään ja toisinaan tätä taitoa voidaan hyödyntää myös loman vietossa. Tavoitteiden ei tarvitse olla konkreettisia, vaan voit asettaa tavoitteeksi keskittymisen rentoutumiseen ja akkujen latautumiseen. Mieti, millä lomasuunnitelmillasi päätät saavuttaa tavoitteesi. 

Rajoita teknologian käyttö

Lomalla sinun ei tarvitse olla saavutettavissa kaiken aikaa, joten koita vaalia tätä ainutlaatuista tilannetta! Kunnioita tekemääsi päätöstä jättää työ ja siihen liittyvät asiat taaksesi, jotta mieli ja keho pääsevät todella rentoutumaan. Onko sinulla tarve ottaa puhelin käteesi ilman, että sinulla on varsinaista syytä tarkistaa tulleita ilmoituksia? Oletko hukkunut sosiaalisen median syövereihin moneksi tunniksi näin tehtyäsi? 

Uppoudu ja havainnoi

Toisinaan voi tuntua, että ympärillämme tapahtuvat arjen ilot ja ihmetykset jäävät omaan arvoonsa, sillä panostamme täyden keskittymiskapasiteettimme fokusoitumaan työtehtävien tehokkaaseen suoriutumiseen. Usein hektisessä työympäristössämme huomaamme kaksi viikkoa vierähtäneen ilman, että olemme rekisteröineet ilmojen lämpenemisen, päivien pidentymisen tai koivujen avautumisen hiirenkorville.

Loman jälkeen

Tee Suunnitelma

Meidän ei tarvitse pystyä kytkemään itseämme takaisin pistorasiaan ja surahtaa täyteen vauhtiin välittömästi lomalta palattuamme. Ota itsellesi ensimmäinen puolituntia lomalta paluu TO DO -listan luomiseksi ja priorisoi listan työtehtävät. Tämän voi tehdä jo ennen sähköpostin avaamista – näkemyksesi kokonaiskuvasta hahmottuu kyllä seuraavien viikkojen aikana. Stressitasot on mahdollista saada pysymään alhaalla pitkänkin aikaa, jos sallit itsellesi aikaa ja rauhaa tarkastella tulevien agendojen painopisteitä. 

Aseta uudet prioriteetit

Paina ”unsubscribe” ja ”luettu” ronskilla kädellä niiden massasähköpostien kohdalla, joista tiedät varmasti sinulle olevan mitätön määrä hyötyä muun sähköpostitulvan jo vyöryessä ylitsesi. Skannaa avainhenkilöiltä tulleet viestit ja vastaa vain niihin välittömästi. Keskustele tiimisi kanssa asioista, jotka nousivat esille lomasi aikana ja takerru tärkeimpiin huomiotasi vaativiin kohteisiin. 

Reflektoi lomaasi

Loman autuus voi toimia energiavarantonasi vielä pitkään! Täyttyikö lomalle asettamasi tavoitteet rentoutumisesta ja nautiskelusta? Ota sopivin väliajoin aikaa loma-ajan kohokohtien muistelemiseen ehkäistäksesi uuden stressin asettumisen painolastina olkapäillesi.

Helppoja itsestäänselvyyksiä koko stressinehkäisykeinojen vyyhti! Niin voi äkkiseltään tuntua ja kerrassaan mainiota, jos näin on! Kuitenkin suorituspaineiden alla unohdamme toisinaan pysähtyä arvostamaan ansaittua lomaamme ja tekemään kaikkemme, että se palvelisi meidän jaksamistamme sille tarkoitetulla tavalla. Henkilöstömme palautumisen taito ja stressinsietokyky luovat pitkällä tähtäimellä kilpailukykyä suoriutumiseemme. Parempi kymmenen työntekijää lomalla kerran vuodessa kuin yksi burnoutissa lopun elämäänsä!

Nauttikaa kesästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?

Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat muutaman kerran vuodessa suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

  Balentor
  Balentor
  Me olemme kumppanisi muutoksessa ja kehityksessä. Autamme asiakkaitamme saavuttamaan päämääränsä toteuttamalla laajoja kehitysohjelmia, räätälöityjä täsmävalmennuksia sekä tutkimuksia ja arviointeja. Toimimme erityisesti johtamisen, asiakaskokemuksen, myynnin sekä työyhteisön kehittämisen alueilla.
  Kirjoitukseen liittyvät
  • Kaikki
  • Kirjoittajan
  • Kategorian