Johtamisen korkeajännitys Strategia hukassa – luota palokuntaan

Ota yhteyttä

Miten voimme olla avuksi?

Business Design

Muotoilu ei kuulu pikkurilli sojossa, laatuviinejä siemaileville design-hörhöille. Se kuuluu meille jokaiselle.

On aika tehdä muotoilusta eli designista juureva osa yritysten ja yksilöiden arkea. Hyvät tuotteet myivät ennen itse itsensä – vaan eivät enää. Yritys joka ei halua erottautua fiksusti on tuomittu kahlaamaan keskinkertaisuuden hetteikössä maailman tappiin. Yritys joka ei pysty erottautumaan, vaikka haluaisi, on maho. Yrittäjä joka ei uskalla edes pohtia designin käyttämistä koko toimintaansa elähdyttämään, pölyttyy vääjäämättä rinnan kirjahyllyn yrittäjäviirien.

Innovatiivisuus merkitsee muutakin kuin patentteja, eikä luovuuden synonyymi ole taiteellisuus. Asioiden, esineiden ja toiminnan muoto on kasvavasti merkityksellinen yrityksen menestystekijä. Jos vain haluamme ja uskallamme ajatella niin. Huomiotaloudessa kannattaa tulla huomioiduksi. Muotoilutaloudessa menestyy ymmärtämällä moniulotteisesti ihmisten toiveita ja tarpeita.

Suomessa korostetaan yrittäjäaktiivisuutta. Määrä ei korvanne laatua. Jos käyttäisimme edes murto-osan siitä energiasta jolla yrittäjyyttä tuupataan noin yleisellä tasolla siihen, että aidosti rohkaistaan yrityksiä hyödyntämään designia menestyksensä kiihdyttämiseen, olisimme rikkaita. Henkisesti ja taloudellisesti.

Muotoilu on ennen muuta tekoja. Merkittävästi vähemmän meinaamista ja viisastelua. Me kuluttajat kyllä oivallamme muodon merkityksen ja olemme jopa valmiita maksamaan siitä. Kaikkien tuleekin kavahtaa käytännön rumuutta ja vain parahultaista käytettävyyttä. Ei muotoilu kuitenkaan yksin yritysten varassa voi olla. Maamme kaikkien oppilaitosten opinto-ohjelmat vain odottavat muotoilun ottamista pysyväksi osaksi oppimista ja kasvatusta. Vauvasta vaariin. Ensimmäisenä maailmassa.

Jätetään hienostelu muille. Tämä maa tarvitsee juurevaa muotoilua – tuotteiden, palveluiden, viestinnän, yritysilmeen ja käytettävyyden. Pohditaan yhdessä mitä se itse kullekin käytännössä merkitsisi. Aloitetaan vaikka ajattelun muotoilulla.

Jukka Rantala – Business Designer

  Jukka Rantala
  Jukka Rantala
  Yritysvalmentaja
  050 599 0086
  Kirjoitukseen liittyvät
  • Kaikki
  • Kirjoittajan
  • Kategorian